A lisztérzékenységben szenvedők nem tolerálják a glutént és tudják, hogy ennek az elemnek az étrendbe történő minimális beépítése súlyosbíthatja a tüneteket és károsíthatja a test egészségét, ezért elengedhetetlen tudni, hogyan lehet felismerni rejtett glutén az ételekben.
Ehhez mindig meg kell néznie az élelmiszer címkéjét vagy csomagolását, mivel a feldolgozott vagy csomagolt termékek tartalmazhatnak glutén összetételében rejtve. Jelenlétének azonosításához a következő feltételek segíthetnek bennünket:
- Növényi fehérje
- Növényi fehérje hidrolizátum
- Maláta vagy malátakivonat
- Maláta szirup
- Keményítő
- Keményítő
- Élesztő
- Sűrítők
- Búzadara
- Keményítő
- Módosított keményítők: E-1404 (Oxidált keményítő), E-1412 (Distarch-foszfát), E-1414 (Acetilezett keményítő-foszfát), E-1422 (Acetilezett distarch-adipát), E-1442 (Hidroxi-propil-disztarcháló foszfát), E-1410 ( Monostárfoszfát), E-1413 (keményítő-foszfát-foszfát), E-1420 (acetilezett keményítő), E-1440 (hidroxi-propil-keményítő), E-1450 (keményítő-oktenil-szukcinát).
Mindezek a kifejezések megjelenhetnek egy gyártott termék összetevőinek listájában, és nem kifejezetten jelezhetik a termék jelenlétét glutén, Ezért, tekintettel annak azonosítására, jobb, ha nem fogyasztja el az ételt, ha szenved Coeliakia.
Az élelmiszer-feldolgozás során beépített számos adalékanyag származhat búzából, zabból, árpából vagy rozsból, és bár a fogyasztók nem tudják egyértelműen azonosítani őket, elengedhetetlen, hogy tudjuk, hogy a fent említett nevek olyan gluténnel rendelkező összetevőket írnak le, amelyeket nem szabad tartalmazni a diéta nak,-nek cöliákia.