A glutén intolerancia azt jelenti, hogy azok, akik szenvednek ettől, nem fogyaszthatnak búzát, árpát vagy rozst tartalmazó ételeket vagy italokat. A gluténmentes italok közé tartozik többek között a whisky, a gin, a bor, a pezsgő.

italok

A cöliákia val vel glutén intolerancia, Nem ehetnek vagy ihatnak rozsot, búzát, zabot vagy árpát tartalmazó tartalmat. Így az emberek coeliakia amellett, hogy gondoskodjanak arról, hogy mit esznek, gondoskodniuk kell arról is, hogy mit isznak.

Számos ital létezik, például sör (vannak gluténmentes sörök), automaták - amelyek a sör vagy a maláta adagolása mellett keresztkontaminációt is okozhatnak -, malátalapú italok, gabona turmixok, amelyek tartalmazhatnak vagy tartalmazhatnak glutén, amit a celiakok nem fogyaszthatnak. Szerencsére vannak más italok is gluténmentes és ezért celiakoknak alkalmas. Egyre több országban az élelmiszeripari vállalatok kénytelenek termékeiket gluténmentesen címkézni a klasszikus „TACC nélkül” pecséttel. Egyes összetevők, mint például a számos termékben található malátakivonat, glutént tartalmaznak, és gyakran okozzák a lisztérzékenységben szenvedők étrendjének hibáit.

Gluténmentes alkoholos italok

1 Genf

Bár a gin malátátlan árpából desztillált ital, ennek a desztillációs folyamatnak köszönhetően megszünteti a gluténfehérjét, ezért a celiakok fogyaszthatják.

2 bor

A különféle borfajták különféle szőlőfajták erjesztésén alapulnak, és fogyasztásuk teljesen biztonságos.

3 Ron

A rum gluténmentes ital, amelyet gyakran kólaitalokkal és koktélokkal kombinálnak finom daiquiris készítéséhez.

4 Pezsgő

A pezsgők, a cava és a pezsgő a celiakia számára megfelelő italok.

5 Ánizs

Ez az ital annak a növénynek köszönheti a nevét, amelyből készült, és általában hidegen iszik aperitifként.

6 Pálinka

Ezt a bor lepárlásával kapott italt általában étkezés után isszák.

7 Whisky

A whisky, bár lehet búzán, árpán vagy rozson alapulva, desztillációval minden glutént elveszít ebben a folyamatban, és fogyasztható.

8 Vodka

Míg a vodka olyan desztilláció alapú ital, mint a rozs, a búza vagy a burgonya, a desztillációs folyamat során elveszíti a gluténfehérjét.

Gluténmentes alkoholmentes italok

1 kávé

Minden típusú kávé (koffeinmentes, koffeinmentes, oldható, teljes kiőrlésű stb.) Alkalmas glutén intoleranciában szenvedőknek.

2 gyógynövényes infúzió

A celiakia számára természetes gyógynövényes infúzió engedélyezett.

3 tonikvíz

A tonikvíz alkoholmentes ital, amelyet széles körben használnak koktélok készítéséhez, a legjellemzőbb a gin és a tonik.

4 üdítő és kóla

Megfelelő csomagolás esetén szabadon fogyaszthatók. Az italokat kiadó gépeknél ügyelni kell arra, hogy ne okozzon keresztkontaminációt.

5 Természetes gyümölcslé

A házi készítésű vagy vásárolt friss gyümölcsökből készült, de semmiféle adalékot nem tartalmazó gyümölcsleveket a celiakok megihatják.

Megfontolások az ital elfogyasztása előtt

Kétség esetén mindig jó az engedélyezett termékek kézikönyvét átnézni (ezek országonként eltérőek), mivel az italok címkézése nem mindig megfelelő. Vannak olyan "E" sorozatú adalékok (módosított keményítőket tartalmazó adalékok), amelyek alkalmanként glutént tartalmaznak, és folyadékokba vagy italokba - keverékbe vagy akár gyümölcslevekbe - beépíthetők. Ez nem azt jelenti, hogy minden "E" adalékanyag rendelkezik vele, de valószínű, hogy van).

Egy másik fontos pont a keresztszennyeződés kérdése, amely előfordulhat olyan élelmiszer-növényekben, amelyek gluténtermékeket készítenek ugyanazokban a gépekben. Ennek a következőképpen kell megjelennie a címkén is. "Ez a termék olyan üzemben készül, amely gluténnal búzát vagy gabonaféléket dolgoz fel.

Ha egy országban még mindig nincs kiterjesztett jogszabály a címkézésről, akkor lehetőség van konzultálni a helyi coeliákia szövetségekkel (általában rendelkeznek az engedélyezett ételek listájával), és figyelmesek lenni, mert az is előfordul, hogy egy élelmiszer hosszú ideig engedélyezett, és a gyártási folyamathoz kapcsolódó okokból már nem tanúsítottak, és a celiakok továbbra is magabiztosan fogyasztják őket.